Het antwoord op de
meest voorkomende vragen, de FAQ.

Waar kan ik bedrijven vinden die aanwerven via Open Hiring®?

De vacatures kan je steeds terugvinden op de Open Hiring®-website, de VDAB-website en op de websites van de bedrijven zelf.

Werkt Open Hiring® eigenlijk?

In 2020 is Open Hiring® uitgetest bij een aantal Nederlandse pilootbedrijven en het werkt!
Wat in grote lijnen opvalt, is het positieve aanstekelijke effect op zowel de werkgever als de werknemer, beiden worden in een actieve rol gezet. De werkgever sluit met Open Hiring® onbewuste vooroordelen uit en creëert kansen! De werknemer neemt zijn eigen lot meer in eigen handen en er is meer motivatie.
Meer informatie over het onderzoek rond Open Hiring® in Nederland vind je op www.openhiring.nl/nieuws/publicaties

Hoe lang moet ik wachten om te starten na inschrijving op de wachtlijst?

Wanneer je precies met de job kan beginnen hangt af van hoeveel mensen voor jou ingeschreven staan op de wachtlijst en hoe vaak een bedrijf nieuwe mensen aanwerft voor die functie. Mogelijks kan dat zeer snel zijn maar het kan ook gebeuren dat de wachttijd langer is. Wat zeker is, is dat je vroeg of laat gecontacteerd wordt en de kans krijgt om te starten.

Wat als ik net gebeld word terwijl ik niet meteen kan opstarten (bv. door vakantie of door ander werk)?

Als je om een goede reden niet meteen kan starten, dan gaat het bedrijf over naar de volgende kandidaat op de lijst. Als er later opnieuw een plaats vrij komt, word je dan wel terug als eerste gecontacteerd.

Kan ik mij uitschrijven op de wachtlijst?

Uiteraard, je kan je op elk moment uitschrijven. Bij jouw inschrijving op de wachtlijst krijg je de contactgegevens van het bedrijf en kan je je uitschrijven.

Wat als ik na het bezoek aan het bedrijf toch geen interesse heb om de job te starten?

Dan hoef je helemaal niet op te starten. Het bedrijfsbezoek en het gesprek met de werkgever, waar je vragen kan stellen, dienen net om te kunnen inschatten of je de job graag zou doen. Als je op het einde van het gesprek denkt dat de job toch niets voor jou is, dan mag je de functie weigeren. De keuze ligt bij jou.

Wat als ik problemen heb tijdens het werk?

Als je problemen ondervindt tijdens het werk (bv. de taken zijn niet duidelijk, of je hebt moeite om op tijd op het werk te geraken, etc.) dan staat onze jobcoach klaar om jou te begeleiden. 
Samen bekijken we hoe we de problemen kunnen oplossen.

Mag werkelijk iedereen zich inschrijven op de wachtlijsten?

Iedereen die 'goesting' heeft om te werken is welkom, ongeacht verleden, geloof, afkomst, gender, diploma of ervaring. De enige voorwaarde is dat je ouder bent dan 18 jaar en arbeidsgerechtigd. 

Het einddoel van een Open Hiring®-vacature is een vaste en duurzame job met een contract van onbepaalde duur. Studentenjobs en tijdelijke arbeid zijn dus niet mogelijk via Open Hiring®.

Mag ik als werkgever echt geen vragen stellen aan de kandidaat?

Tijdens het bedrijfsbezoek stelt de werkgever geen vragen aan de kandidaat, ook niet goedbedoelde vragen uit interesse (bv. waar woon je, heb je kinderen?). 

Als de kandidaat beslist om op te starten, mag de werkgever enkel die vragen stellen die nodig zijn om een contract op te stellen (bv. vraag naar identiteitsgegevens, arbeidskaarten, eventueel C4 om het juiste baremaloon te bepalen, etc.) en om de kandidaat te ondersteunen bij de opstart. Eens de kandidaat is opgestart, mag de werkgever uiteraard in gesprek gaan om de nieuwe collega beter te leren kennen.

Veel werkgevers vinden het moeilijk om geen vragen te stellen, uit het pilootonderzoek in Nederland blijkt dat de meeste kandidaten spontaan vertellen over hun parcours en verleden.

envelope