Open Hiring®
is een innovatieve rekruteringstechniek.

Open Hiring is 
een innovatieve rekruterings-techniek.

Innovatief want er komt geen sollicitatiegesprek, cv, referentiecheck of interview aan te pas. Het enige wat telt is de ‘goesting’ om te werken. Voor een openstaande vacature melden kandidaten zich aan op een wachtlijst. Iedereen krijgt de kans om zich te bewijzen … de job is dus de test.

Dat vraagt van kandidaat-werknemers én werkgevers lef en vertrouwen! Belangrijke principes zijn: geen oordeel, vertrouwen en samen groeien. Om dat innovatief proces in goede banen te leiden is ondersteuning door gespecialiseerde coaches cruciaal, zowel voor werkgevers als werknemers.

Rapport 'Open Hiring® Vlaanderen'.

In 2021-2022 voerde Divergent samen met zijn partners Universiteit Gent, Stad Gent en Unizo Oost-Vlaanderen een pilootstudie uit rond Open Hiring® op de Vlaamse arbeidsmarkt. Download het volledige onderzoeksrapport hier!

WERKNEMER: ik wil werken
WERKGEVER: ik werf aan
1
Ik wil graag werken en zoek een job.
2
Ik vind een vacature die aanwerft volgens Open Hiring®, en ik weet waar en wanneer ik mij kan inschrijven op de wachtlijst.
3
Ik ga naar het bedrijf om mij in te schrijven op de wachtlijst. Ik ken mijn volgnummer, en krijg alle contactgegevens. Indien ik vragen heb kan ik contact nemen.
4
Wanneer ik de eerstvolgende op de lijst ben, word ik uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek.
5
Ik bezoek de werkplek, krijg uitleg over de functie en ik kan vragen stellen. Aan het einde van het bezoek heb ik een goed idee of de job iets voor mij is en of ik de job graag wil.
6
Ik start op via een tijdelijk contract en ontvang loon. Door de job uit te voeren, ervaar ik of de job bij mij past.
7
Als ik obstakels ervaar, kan ik steeds een beroep doen op de jobcoaches van emino.
8
Als ik de job succesvol uitvoer, ontvang ik een vast contract en word ik een vaste medewerker.
1
Ik zoek gepaste kandidaten voor een functie in mijn bedrijf.
2
Ik publiceer mijn vacature en geef aan waar en wanneer kandidaten mogen langs komen om zich in te schrijven op de wachtlijst.
3
Ik voorzie een plaats in mijn bedrijf waar kandidaten zich kunnen inschrijven op de wachtlijst.
4
Telkens wanneer een plaats vrijkomt,
contacteer ik de eerstvolgende kandidaat op de lijst voor een bedrijfsbezoek.
5
Ik onthaal de kandidaat op de werkplek, geef uitleg over de functie, en beantwoord alle vragen. Zelf stel ik geen vragen. De kandidaat evalueert of hij/zij de job wil.
6
Ik bied de kandidaat een tijdelijk contract aan, en zorg voor de juiste begeleiding. Door de job uit te voeren, zie ik of de kandidaat echt geschikt is voor de functie.
7
Bij obstakels, kan ik steeds een beroep doen op de jobcoaches van emino.
8
Als ik tevreden ben over de kandidaat, geef ik hem/haar een vast contract.

De spelregels van Open Hiring®

OPEN DEUR

Iedereen is welkom om zich in te schrijven zonder enige voorwaarde.

GEEN VRAGEN

Geen vragen stellen als mensen zich aanmelden, dus ook niet uit interesse.

OPEN ARMEN

Het hele bedrijf is zonder oordelen en ontvangt de medewerker met open armen.

VOLGORDE

De volgorde van de wachtlijst aanhouden. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

DUURZAAMHEID

De werkgever biedt de medewerker bij goed functioneren perspectief op een vast dienstverband.

GELIJKWAARDIGHEID

De medewerker krijgt dezelfde beoordeling en behandeling als iedere andere medewerker, en heeft dezelfde rechten en plichten.

COACHING

De werkgever biedt onafhankelijke jobcoaching voor dilemma’s die tussen het werk en de medewerker in staan.

ONTWIKKELING

De werkgever biedt ondersteuning bij de ontwikkeling van de medewerker en mogelijkheden om door te stromen.

Waar komt 
Open Hiring® vandaan?

Het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, opgericht in 1982, werft sinds jaar en dag mensen aan via Open Hiring® … met succes! Greyston is een rolmodel voor bedrijven die meer willen betekenen voor de lokale gemeenschap; zakelijk succes gaat er hand in hand met sociale vooruitgang! Het start allemaal met vertrouwen in het potentieel van mensen. Voor veel medewerkers is een job bij Greyston niet zomaar een job, het is voor velen dé kans om een positieve wending te nemen in het leven. Loyale en gemotiveerde medewerkers vinden betekenis in hun job, het bedrijf en in de ‘community’. Greyston werft geen mensen aan om brownies te bakken maar bakt brownies om mensen aan te werven!

ONTDEK GREYSTON

Ook in Nederland is men 
gestart met Open Hiring®.

Greyston en Start Foundation, een onafhankelijke maatschappelijke ontwikkelaar, zijn in 2019 een samenwerking aangegaan om Open Hiring® te vertalen naar de Nederlandse arbeidsmarkt, om de haalbaarheid te onderzoeken en om Open Hiring® in de praktijk uit te testen. Anno 2021, zijn er al 21 Nederlandse bedrijven die actief aanwerven met Open Hiring®.

Wat opvalt in Nederland, is het positieve aanstekelijke effect op zowel de werkgever als de werknemer, beiden worden in een actieve rol gezet. De werkgever sluit met Open Hiring® onbewuste vooroordelen uit en creëert kansen! De werknemer neemt zijn eigen lot meer in eigen handen en is meer gemotiveerd.

Werkgevers vinden Open Hiring® best spannend omdat ze niet weten wat er precies zal gebeuren en welke risico’s ze nemen, er is geen succesgarantie. Maar volgens de werkgevers zijn de risico’s niet anders dan gebruikelijk en aanvaardbaar. Op een Open Hiring® vacature komen gemotiveerde mensen af. Open Hiring® creëert een extra instroomkanaal, het levert positieve PR op, en het geeft bovendien voldoening om mensen een eerlijke kans te bieden en te zien openbloeien. Rob Jansen, directeur Chain Logistics: “Motivatie en inzet levert meer op dan welke papieren dan ook.”

Ontdek hier hoe Nederlandse bedrijven Open Hiring® ervaren!

Open Hiring® in Vlaanderen

envelopearrow-down